default logo
Client:
Date:januari 02, 2024

Circuit Circulairtest

Van het operatiekwartier tot in een autozetel

De tweede editie van Circuit Circulair heeft met ‘Recyclage Gantoise’ een eerste winnaar. Dit project is een samenwerking tussen Mozaïek vzw en drie Gentse ziekenhuizen (AZ Maria Middelares, AZ Sint-Lucas, UZ Gent), gericht op het verwerken van gebruikte polypropyleen sterilisatiedoeken uit operatiekwartieren tot recyclebare materialen voor de auto-industrie. Het doel is niet alleen ecologisch, maar ook sociaal, omdat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij dit initiatief worden betrokken.

Mozaïek vzw, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare groepen, biedt zinvolle werkgelegenheid aan haar cliënten via het ‘Recyclage Gantoise’-project. Karen Vansteenwegen, coördinator dagondersteuning bij Mozaïek vzw, benadrukt het belang van kansen creëren voor hun cliënten om deel te nemen aan maatschappelijk verantwoorde arbeid die is afgestemd op hun mogelijkheden.

 

Van medisch plastic afval naar toepassingen in de auto-industrie

De ziekenhuizen verzamelen de gebruikte doeken en leveren ze aan bij Mozaïek. De medewerkers van de vzw verwijderen niet-recyclebaar stickermateriaal, zodat alleen recyclebaar polypropyleen overblijft. Na verwerking wordt dit materiaal gebruikt in de auto-industrie. In 2022 is op deze manier al 17 ton aan doeken verwerkt, en in 2023 tot nu toe al 16 ton, wat meer dan 80 procent van het materiaal uit de deelnemende ziekenhuizen vertegenwoordigt.

Met de steun van de stad Gent wil Mozaïek vzw het project uitbreiden naar andere soorten medisch afval, zoals pipetpuntbakjes of infuuszakken. In samenwerking met UZ Gent en EnAdvis wordt gekeken naar het opzetten van een duurzaam samenwerkingsmodel binnen de zorgsector.

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat, prijst het initiatief van Mozaïek vzw als een terechte winnaar van Circuit Circulair. Het benadrukt het belang van het vermijden van grote stromen medisch materiaalafval in een tijd waarin hygiëne in de zorg cruciaal is maar vaak gepaard gaat met veel wegwerpmateriaal.

De tweede editie van Circuit Circulair, waar meer dan dertig Gentenaren voorstellen indienden, heeft met deze winnaar een duurzaam en sociaal verantwoord project bekroond. De focus op zowel milieu als sociale impact maakt ‘Recyclage Gantoise’ een inspirerend voorbeeld binnen de circulaire economie.