Vrijwilligers, bedankt voor wat jullie doen,

wie jullie zijn

en voor het verschil dat jullie maken!

 

Reeds verschillende jaren gaat een groepje cliënten van de dagondersteuning op dinsdag werken op de zelfoogstboerderij Rawijs in Lochristi. 
 
Naar aanleiding van de week van de korte keten gaat in hun serre op 15 mei een korte keten markt door waaraan ook Mozaïek deelneemt. We zullen er onze bijenhotels en K-Lumets te koop aanbieden.
 
Kom jij ook eens langs? Iedereen welkom!
Wil je graag meer weten, bezoek dan de website van Rawijs via www.rawijs.be

 

Op donderdag 23 december werden wij verrast en verwend door deze twee lieve buren uit de Wolfputstraat.
Wij kregen voor Kerst deze mooie tandem cadeau van hen.
Onze gasten en bewoners zullen hier enorm van kunnen genieten, wij zijn dan ook supercontent met dit geschenk.

Hartelijke dank !
Team Mozaïek

 

Op woensdag 17 november ging ons dagcentrum dicht omwille van de vele besmettingen bij zowel medewerkers als cliënten. Daarnaast waren heel wat medewerkers afwezig door ziekte of quarantaine in hun gezin. De sluiting was een moeilijke beslissing, maar noodzakelijk om de organisatie draaiende te houden.

We zijn heel blij dat niemand van de besmette personen ernstig ziek werd. De meesten zijn reeds volledig hersteld, medewerkers zijn terug aan het werk. Door een strenge quarantaine kregen we de uitbraak onder controle. Inmiddels kregen quasi alle cliënten en medewerkers hun boosterprik. Een flinke stap vooruit!

Vol hoop kijken we nu uit naar maandag 6 december, de dag dat we ons dagcentrum opnieuw openen.

Hoopvol maar toch nog voorzichtig.

Het virus blijft razendsnel door de maatschappij razen. We houden bij het heropenen dan ook zorgvuldig rekening met de corona-afspraken rond het beperken van de contacten, dragen van mondmasker, afstand houden, … in de hoop op deze wijze te kunnen blijven werken tot aan de Kerstsluiting.

We wensen iedereen goede moed om verder vol te houden!

Ook een hartelijke dank-je-wel voor de vele bemoedigende woorden en ondersteunende boodschappen!

 

DAG PER DAG – UUR PER UUR – STAP VOOR STAP

Zorg goed voor elkaar ❤️ - beweging.net

Sinds het verlengde weekend kampen we met een uitbraak van corona. Gisteren kregen we een 10-tal meldingen van besmette personen, vandaag zagen we dit aantal nog stijgen.  Om niet blind te varen werden vandaag precies 150 personen getest: heel wat medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en enkele bewoners. Het is bang afwachten.

Hopelijk geen bijkomende besmettingen!

Onze cliënten kregen vorige week hun derde prik, waardoor ze normaal gezien maximaal beschermd zijn. Toch noopten de stijgende besmettingscijfers, bij ons maar ook in de maatschappij, ons tot het nemen van enkele drastische maatregelen. Door de vele afwezigheden komt onze werking in het gedrang, goede zorg bieden wordt steeds moeilijker.

Met spijt in ons hart beslisten we dat ons dagcentrum vanaf woensdag 17 november zal gesloten zijn tot en met vrijdag 3 december. Concreet betekent dit dat de cliënten van het dagcentrum en Monah thuis blijven, met uitzondering van enkele kwetsbare cliënten. Contact tussen de bewoners van de verschillende woningen wordt vermeden. De medewerkers van de dagondersteuning worden aan een woning of beschermd wonen toegewezen zodat we de gepaste begeleiding van de bewoners kunnen garanderen.

Een drastische maar noodzakelijke keuze zodat we onze werking rondkrijgen en de uitbraak snel kunnen indijken. De gevolgen voor de cliënten en hun families zijn groot. Onze zorg staat momenteel zwaar onder druk.  Moeilijke tijden, we gaan er samen voor!

We wensen onze medewerkers en cliënten die besmet zijn een spoedig herstel toe en hopen dat we deze uitbraak snel onder controle krijgen.

Op campus Wolfput was het wat minder stoffig en stil in vergelijking met campus Leeuwerik. Hier stonden de gebouwen van de dagondersteuning niet leeg. De bewoners kregen er regelmatig aangepaste activiteiten per woning. Toch bleef de drukte uit want de gasten van het dagcentrum waren er niet.

Voor hen was 1 juni een belangrijke dag: de start van de ‘vernieuwde’ dagondersteuning, aangepast aan de corona regels.

Ook hier geen volle busjes maar gasten die gebracht en gehaald worden door de ouders. De parking werd aangepast zodat ouders op een veilige manier hun dochter of zoon kunnen afzetten.
Geen warme maaltijden maar zelf meegebrachte lunchpakketten om op te eten aan individuele tafels. 
Geen volle groepen en ateliers gezellig bij elkaar maar werken of sfeer genieten met inachtneming van een veilige afstand.
Gasten van de dagondersteuning gescheiden van de bewoners.
Eenrichtingsverkeer op trappen en door de gangen.
Gasten en begeleiders met mondmaskers, witte schorten … we zijn het niet gewoon!

Het was een hele klus om de organisatie rond te krijgen maar we zijn er in geslaagd!

Het voelt vreemd, maar de blije gezichten van de gasten die eindelijk terug bij hun vrienden en begeleiders zijn maken zo veel goed!

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Ons gebouw stond vanaf half maart helemaal leeg te verstoffen. Het voelt fantastisch om het nu weer gevuld te zien met enthousiaste mensen! Een voorzichtige opstart volgens de regels maar een hele opluchting voor heel wat gasten en begeleiders!

Het is weliswaar nog met heel wat aanpassingen, maar we gingen van start!

Onze volle busjes zie je nu niet langs de straten. Veel gasten worden tot aan de poort gebracht en gehaald door de ouders. 
Elk atelier bestaat uit maximum 6 cliënten en één begeleider. Iedere werkplek is duidelijk aangeduid met afplakband op de vloer en onze hele campus is éénrichtingsverkeer geworden. De tuin is opgedeeld in drie stukken, afgezet met rood-witte linten. 
Wel wat vreemd en aanpassen voor iedereen, maar ook dit went.

Geen frietjes of kroketten op onze eerste werkdag?
Neen, er worden geen warme maaltijden voorzien en iedereen brengt zijn lunchpakket mee. We eten ’s middags niet langer gezellig samen maar iedereen zit aan een aparte tafel. Toegegeven, het is wennen.

Maar elkaar terugzien, een praatje doen terwijl we werken, samen (op afstand) onnozel doen,… het kan terug allemaal en daar zijn we heel blij om!

Klik op de foto’s om te vergroten

De bewoners van woning 3 genieten best wel van hun dagen in lockdown.

Samen een gezelschapsspel spelen, breien, muziek beluisteren, kleuren, puzzelen … aan bezigheden geen gebrek. Af en toe een wandelingetje maken, genieten van het goede weer met een boekje, fruit snijden voor een lekker dessert … soms komen ze tijd te kort!

En soms komt de lekkere verrassing uit een onverwachte hoek 🙂

Kijk even mee en geniet van hun sfeerfoto’s.